Madeira

En forsmag på Madeira: Atlanterhavets Perle

Copyright© 2001, Mogens Kattenhøj WLT & STM

 

Lidt - men godt nyt om vandreferie - denne gang fra

Atlantens perle: Madeira

OK- Det var ikke en helt officiel WLT -tur, ej heller en alm. Researchtur. MEN - se nu hvordan en ferietur kan forvandles til en researchtur.
(jeg prøver at holde oplevelserne på et nøgternt niveau, så I selv kan vælge ferieturen - eller forvandle den til ekspedition.)

Har du lyst til at opleve tågeskov uden at skulle rejse til Peru ?

Eller se bjerge, kløfter, højsletter og palmer på 4 timers vandretur langs højdekurverne og bagefter spise grillstegt tun på kanten af Atlanterhavet kl. 9 om aftenen i 20 graders varme (hele året) ?

Kan du dufte Mimoserne allerede ? - Så tag med til øen, der er lidt str. end Bornholm, 560 km fra Afrika.

Billund - Funchal, Madeira 4.5 times flyvetid. Priser fra kr. 1800.- / 1 uge

Penge: Escudos (Portugisisk) ca. kr. 3.75 ( Divider Esc. m. 100 og gang m. 4 )

Mad: Dyre restauranter: ca. 100 kr. incl. Vin.

Andre : ca 85 (tag de dyre) /pr. person

Busser: Lokal 2 zoner 12 kr. (køb dobbeltbillet på buskontor og spar ca 40 %)

Taxa: Bør forhandles. Selv om der påstås at være faste priser, kan de variere mellem 2500 og ned til 1500 Esc for den samme tur. Ingen taxameter.

Billeje: Mange firmaer. Det billigste er at leje gennem rejselederen, hvortil der også betales. Her er alt incl.(undtagen benzin, som koster næsten det samme som i DK). Og bilen leveres/hentes. Prisen for en minibil (micra/Peug.106) er ca 300 kr. pr døgn. Det svarer til en ½-dagsbustur med rejseselskabet. For 1 person.

Skal du vandre, er det et MUST med bogen "Landscapes of Madeira".

Den fås på engelsk, tysk, portugisisk og koster ca 150 kr.

Den kan købes overalt eller lånes på biblioteket hjemmefra, men her har de kun 5. udgave. Der er flere revideringer i 6. udgave. Forlaget er Sunflower, London, som også udgiver vandrer-bibler til mange andre steder i verden.

En anden bog, som kan anbefales er SKARV forlagets "Madeira Rundt" - selvom den efterhånden er lidt forældet med visse oplysninger.

For plante-interesserede er dette himmerige. Køb eller lån en bog, fx "Madeira, planter og blomster" (Antonio da Costa og Luis de O. Franquinho). Den rummer oplysninger om væksterne, blomstringstider, højden, hvori de vokser og har alle navne på dansk, svensk, engelsk, latin m.fl. Ikke særlig dyr. Købes hos lokale boghandler eller på turistkontoret i Funchal.

Alt vedrørende opdagelse af øen, slavehandel og en masse andet er der skrevet bøger om, så det er ikke medtaget her. Tag dette her som en appetitvækker.

Men nu skal der så fortælles lidt om at færdes rundt i naturen på denne spændende ø af vulkansk oprindelse, men rolig, det er 400.000 år siden, så grunden er fast nok.

Madeira er kendt som en frodig og grøn ø. Det skyldes først og fremmest det stabile klima, dernæst den stabile nedbør (næsten altid om natten), slavernes etablering af vandingskanalerne: LEVADAERNE. Herom blev der lavet love allerede i 1460érne, men de fleste er bygget fra omkring 1580 og ca 100 år frem. Hele øens produktion af sukkerrør, vin, bananer mm. Er afhængig af vandet fra de mere end 2000 km kanaler bygget af mænd, der med livet som indsats har gravet, hugget og sprængt sig vej igennem bjerget, udenom bjerget, langs slugter, kløfter og andre af naturens luner - hejst ned i vidjekurve fra klippen langt ovenover.

For at vedligeholde disse kanaler er der stier langs dem. Disse stier er "allemandsret". Nogle er ren spadseretur, andre vilde og rustikke (og ikke helt ufarlige). Tag vejret, lyst og formåen i betragtning og slå op i "Landscapes of Madeira", der minutiøst beskriver alt tilgængeligt. Og tag oplysningerne meget bogstaveligt. De er ligeså sikre, som hvis WLT havde lavet dem !

Personlige anbefalinger kan gives til rute 27. 3-4 timer i skygge. I tågeskov, forbi 5 vandfald med store udsigter over dybe kløfter, nærkontakt med rødtoppet fuglekonge og alverdens bregnearter. Alt vokser her. På klipperne, ud af klipperne, under klipperne, på træerne og. og…..

Det er en rute, man vender tilbage til igen og igen. Den kan gås frem/retur på en hel dag (der er frisk kildevand undervejs) eller frem på en halv. Sidstnævnte kræver transport til startsted og fra slutsted, så få opdaterede busplaner med eller lav aftale med en taxamand. Vælger du det første har du sparet til aftensmaden for mindst 2 sammenlignet med sidste.

Også rute 6 får varme minder med. Ganske vist er det ikke langs levadaer. Til gengæld får man en formidabelt indtryk af øens vilde og mangfoldige natur. Det er de store udsigters tur, så der skal være klart vejr i højderne (ruten går på kurverne 1000 - 1300 m). Første halvdel går op.op.op. Næste ned.ned.ned. Bør ikke vandres i for høj sol. Her får du alt fra canyons til højsletter. Musvåger, tårnfalke, bjergpiber , kastanielunde og et godt indtryk af, hvor besværligt landbruget er her, hvor alt- ALT - dyrkes på smalle terrasser på stejle bjergskråninger. Vi er midt på øen, på sydsiden af bjergkæden og højsletten Paul de Serra, som i sig selv er yderst seværdig (der er flere levadature i dette (ofte tågede) område.

Når du igen - efter 4 timers smuk vandring - ender i Fontes ved telefonboksen på toppen af bakken, hvor du startede, er der en bar/café, som laver den bedste udgave af lokaldrikken PONCHA:

Masser af lokalproduceret honning, Masser af friskpresset orangejuice og en ligeså stor mængde lokalproduceret sukkerrørsbrændevin. Det er en frisker, der kan overdøve selv de sureste vandrestøvler. Men undlad selv at styre hjem. Jeg har værten "mistænkt" for at brænde ekstra stærkt pullimut, men godt smager det, og til en pris under hvad en pølse koster på banegården i Vejle. Poncha kan købes færdig på flaske, men er i sammenligningen kun " dåsemad".

I gå-afstand fra Funchal er der en hyggelig og også spændende lavadatur på en halvdagestid tur/retur ad Levada dos Piornais (den kan udvides/kombineres med levadatur langs Curral do Frieras. Næsten hele turen i 125 m. højde med udsigter over havet. Gennem frodige haver og ud i helt vild natur. Der er behageligt indlagt købmand/café halvvejs (herfra går bussen til Funchal, hvis man ikke gider mere/ vælger andre ruter herfra).

Længere nordpå kan man vælge øboernes foretrukne udflugtssted med Risco vandfaldene og de 25 kilder. Vær sikker på benene og brug dem kun i godt vejr. Der er her hele 3 levadaer, der mødes i 3 forskellige niveauer. Her i dette område kan man nemt bruge flere dage, og der kan overnattes undervejs, hvis man er forberedt og har aftaler i forvejen med forstvæsenet (hytte eller eget telt)- eller småpensioner (langt imellem). Der er her vild jungle, rockpools, vandfald, skovstrækninger, højlandskrat, dybe kløfter tunneller og meget mere. Vær forberedt på lidt af hvert både mentalt og beklædningsmæssigt. (Se mere i "Landscapes" walk 38 (+36-37)).

På nordøen er der også flere, meget smukke ture, fx walk 23, hvor man får 2 ture-i én på 3 timer eller skal det være meget vildt (anbefales kun for folk i god træning og uden højdeskræk) no 24 til Caldeirao do Inferno. Bortset fra lavagrotterne i Sao Vincente kommer man ikke tættere på Madeiras oprindelige natur. Strabadserende tur på godt 5 timer. Der findes alternative ture, som kan kombineres, så alle kan være med, bortset fra det helt vilde stykke til " Inferno". Denne tur kan kombineres transportmæssigt / oplevelsesmæssigt med tur 22 og 23.

En anden meget smuk 5-stjernet tur er 28 omkring Pico do Suna (Tæt på rute 27). Fordelen ved denne er, at den er pærelet og ufarlig. Og så kan man fornøje sig over folk på stier langt under dig har brugt den halve dag til at nå så langt, som du oplever herfra på 2 timer.

Det var kun et udpluk af varierende muligheder, som er afprøvet, helt eller i etaper. Der er masser tilbage. Vælg altid rute efter vejret, hvis det også skal være behageligt. Sørg for at have brød, vand, chokolade, regntøj og meget solidt fodtøj - og frem for alt: sund fornuft - med på turene.

Hvis du rundt på øen ser en omvandrende høstak med 2 ben, så har du en lokal bonde på vej til den enlige ko med foder. Hold så øje med husene - især på terrasserne og i de små landsbyer - et lille skur, ofte med stråtag. Her har du kostalden. Den stakkels ko kommer aldrig ud. (På tur 6 vil du dog møde både køer, geder og får fritgående på "sæteren" i 12-1300 m. højde).

Friske frugter, friske råvarer, venlige folk og et behageligt klima året rundt kan i sig selv være en grund til at besøge øen og opdage den selv. Den er langtfra "turistet".

Der er mange spøjse navne, som stammer fra opdagelsen af øgruppen, således er byens hovedstad Funchal navngivet efter en plante, der groede overalt, da folk gik i land: Fennikel - på portugisisk "funcho", som efterhånden er blevet til Funchal gennem de sidste par hundrede år.

Gå til aftenmesse i katedralen inden aftensmaden indtages på én af de utallige restauranter - mange udendørs - henad 9-tiden om aftenen. Prøv én af de mere end 100 fiskeretter ( min favorit er grillstegt CORVINA - fisk i familie med sej og kuller ) eller spydstegt oksekød over grill "Espatada", som ikke må forveksles med den berømmede, grimme dybhavsfisk ESPADA, som ikke er noget at skrive hjem om, uanset, hvordan den er serveret.

Nyd husets vin, der som regel er tør og ganske god og til små penge.

Kaffe på Madeira er en videnskab i sig selv. Der er mindst 20 måder at servere den på, så man må gøre sig forståelig, hvis man ønsker noget specielt, fx "alm. Dansk, sort kaffe".

Regner det lidt en dag, kan man fornøje sig med at besøge de mange vinbutikker, hvor der er fri prøvesmagning. Så er aperitiffen hjemme.

Vi rejste med "Alletiders" i uge 1 og oplevede en professionel service og rigtig god kvalitet til de 2600 kr. Hotellet var Colombo lige midt i restaurationsgaden og i gå-afstand ( 5-10 min.) til alt mellem strandpromenade, marked, indkøbscentre, butiksarkader, parker og med indbygget havudsigt fra morgenmaden på terrassen.

Hvornår skal vi mødes på Madeira til en Levada-uge ?

Mogens Kattenhøj   jan. 2001
WLT&S
- working for adventure -

Menu                        Oversigt over artikler