Regnskoven i Peru 

En artikel om familiens tur til Manu og regnskovens hemmeligheder

Copyright© 2001, Mogens Kattenhøj WLT & STM

 

Familietur til regnskovens hemmeligheder

Familien: Far 50, Mor 48, Søn 22, Datter 17 år (pr. år 2001)

Tekst: Mogens Kattenhøj, freelance rejseproducent og -skribent med speciale i naturoplevelser, hvor hele familien kan være med. Også de uøvede. Med oplevelsesture i Danmark, Norge, Sverige, Schweiz, Madeira og Peru bag sig.

Foto: Morten Kattenhøj, stud.hum. I 1998-´99 guide i Manú-rnationalpark, Peru.

ADVARSEL: Sagt med det samme: En sådan oplevelse kan være stærkt vanedannende

Forståelse og indsigt

Hele verdens naturhistoriske udvikling har været - og er stadig - afhængig af regnskovene. Måske er klimaet også.

I hvert fald er vores egen samvittighed, nysgerrighed og trang til at opleve det " oprindelige" drivkraften til at opsøge steder i verden, hvor man kan opleve naturen på dens egne præmisser. Man må have indsigt før forståelse og oplevelse før indsigt. Så kan man tage stilling. Og så er det samtidigt berigende for én selv at have følt sig ydmygende lille midt i historien og naturen. Det giver lidt mere respekt for dét man omgives af. Herhjemme og hvor som helst.

 Machu Picchu, Cusco

I godt 3 km. højde ligger den gamle Inkahovedstad Cusco. Et godt udgangspunkt for studier af Inkakulturen, da der er mange ruinbyer i
umiddelbar nærhed. Det er samtidig en både smuk og dejlig by. Og så er den udgangspunktet for turene ind i Manú nationalpark. Netop her starter familieferien til regnskoven.

Da nu sønnike arbejdede i nationalparken Manú, var det nærliggende for søster samt far og mor at opleve dét knægten så levende beskrev, så billetter fra Billund til Lima/Cusco skulle bestilles og relevante vaccinationer foretages og feriekontoen revideres.

Over 3 pas på 10 timer:

Det er en tidlig morgenstund på en parkeringsplads i udkanten af Cusco. Klokken er 06:00 i slutningen af juni. Der er is på bilruderne, selvom vi befinder os på 13 graders sydlig bredde, men vi er i godt tre tusind meters højde i deres vinter. De flittige indbyggere er dog altid klar med en styrkende suppe med frit valg mellem flere smagsnuancer. Alt er hjemmelavet fra bunden og serveres fra en diminutiv salgsvogn.

Foran os har vi 215 km. med en ombygget russisk lastbil/bus med træk på adskillige aksler. Kok, medhjælpere og bådfører påmønstres og proviant indkøbes undervejs til det egentlige startpunkt: floden, som skulle føre os ind i regnskoven og i øvrigt er den eneste adgangsvej, bortset fra fly, hertil. Det skulle vare ca. 10 timer at nå første overnatning i "tågeskoven". Den er god nok. Vejen er grus, snoet og passerer 3 pas og topper i godt 4 km. højde inden det omsider går nedad i snoet og fabelagtigt smukt landskab. Der er indlagt forplejning undervejs i små lokale landsbyer, hvor alting er som de lokale bruger det. Glem rugbrød og rundstykker. Her er det ris, spejlæg, hønsekød m.v. Og evt. Coca-te. Godt, mættende og billigt. Coca-te hjælper lidt, hvis man har tilbøjelighed til at få højdesyge. Smagen er nærmest som en fodformet urtete.

Uanset hvor i verden, vi rejser, spiser vi, hvor lokalbefolkningen kommer. (men med skyldig hensyntagen til danskernes sarte maver: Ha´ noget cultura eller endnu "stærkere" med- eller brug deres stærke chilibaserede tilbehør. Det giver fut i svedperlerne, men holder maven i orden). Her er billigt og du får den ægte vare. Her opleves den daglige kultur - og kan man kommunikere på det lokale sprog (spansk og qechua), kan det give ekstra oplevelser oveni.

På vej ind i ét af verdens smukkeste områder:

Tågeskoven, som ligger mellem 3.500 og 800 meter over havets overflade er første møde med vore forestillinger om frodighed. Her kommer fantastiske udsigter, dufte af frodighed, de første kolibrier og farver. Her findes omkring halvdelen af alle verdens træarter. Og kun her. Ret tankevækkende. Vi holder frokostpause og går en tur for ligesom at forberede os på de kommende dages intense sanseindtryk. Tågeskoven er ét af de allersmukkeste steder i hele verden og med et klima som en god dansk sommer. Her vil jeg gerne være vicevært på en lodge ! Vi er på østsiden af Andesbjergene og er lige kommet ned under trægrænsen. På vestsiden er der altid tørt. Under jordens rotation føres luft ind over bjergene, hvor den kondenserer og bliver fugtig og tungere på østsiden. Det giver denne tåge, eller lavthængende skyer vi oplever her. Vi bevæger os de næste timer gennem tempereret regnskov til subtropisk for i morgen at lande i tropisk regnskov. Det er en fabelagtig oplevelse på få timer.

Langsomt arbejder vi os ned til første lejrplads i en bambusskov med næsebjørn, "hr. Nielsonaber", 3 kolibrier, højtsnakkende frøer og - senere på aftenen - et ildflueshow og ellers en stjernehimmel, hvis lige, vi aldrig har oplevet. Dyb søvn i kulsort nat. I telt hvorfra man formeligt kan høre bambussen gro.

Men inden da skulle vi indvies i Perus infrastruktur.

Vejen mellem højlandet og tågeskoven hører nok under vejafdelingens mareridtsafdelinger. For naturen ændrer forholdene hurtigere end omlægning og vedligeholdelse kan planlægges. Der er indgående/udgående trafik hver anden dag på skift på denne strækning.

Omkring en halv times kørsel før vor første lejr, var vejen blokeret af en lastbil halvt hængende ud over en kløft, hvor bunden fortonede sig flere hundrede meter under bagakslen. Folk var i gang med bjergkiler, tov og spil for at sikre- og evt. hale bilen op på vejen igen. Det viste sig snart, at de 25 biler foran os havde holdt der siden aftenen før. Vi måtte tømme vor bus for ALT og bære den nogle hundrede meter frem til en anden, der var for udgående og heller ikke kunne komme forbi. Vi byttede "blot" mellem ind- og udgående, så vi alle kunne komme videre.

Det blev til en del ture frem/tilbage med proviant ,udstyr, køkkengrej og - ja ALT !

De lokale trafikanter kikkede meget langt efter især provianttransporten af majs, æg, kartofler, ris, brød og en masse andet, for de havde ikke fået spiseligt i de sidste 12 timer. Det var faktisk lidt ubehageligt ikke blot at kunne uddele fra "de riges bord".

Til vores held var én af de strandede biler en ølbil med friske forsyninger. Morten, som var den lokalt-sprogkyndige- fik "handlet" et par liter ud under presenningen. Her fik vi så første lektion i socialt samvær omkring en øl. "En øl" er trekvart liter. Første person med flasken hælder en sjat på jorden ("Pacha mama") "Til Moder Jord", drikker af et glas (aldrig af flasken) og giver videre. Samme ritual, indtil flasken - og glasset når næste runde. Her springes ritualet over og man nøjes med at drikke det nu "indviede" øl. En skik, der senere skulle komme til glæde og gavn, blev lært her midt i tågeskoven. Vi erfarede senere, at der blev sendt en bulldozer op til den nødstedte lastbil dagen efter denne hændelse.

Næste dag skal føre os frem til det tropiske regnskovsområde. Vi har endnu 4 timers kørsel og ca. 4 timers sejlads inden vi når frem til Pantiacolla Lodge ved foden af Pantiacolla bjergene.

Inden morgenmaden skal vi dog lige opleve Klippehanen. En stor, neonrød fugl, der kun få steder i verden lader sig betragte så fornemt som her. Vi befinder os i området med den mildeste fredning, nemlig i Cultural Zone, hvor der er sikret mulighed for at dyrke kaffe, tobak, bananer og cocate.

Sejladsen ned ad én af Amazonflodens utallige tilløb:

På floden " Alto Madre de Dios"

(På dansk "Den Øvre Guds Moder") er vi konstant på vej nedad. Det lyder tosset, men man kan faktisk se, at vandet "sejler nedad". Visse steder kan iagttages hvad man kan kalde "vandrette strømfald (rapids)". På forskellige steder af floden er der forskellig vandstand og bådføreren Carlos synes nærmest at være født og opvokset ved-og senere sammensmeltet med- floden og kan derfor finde det rette sted til at gå gennem føromtalte "rapids" - som om det var en rundkørsel i Vejle.

Med os følger fiskeørn, gribbe, tigerhejrer og andre fugle alt imens kokken sidder agter med sit spækkebræt og kniv og laver frokost til de rejsende og personalet.

Turist eller rejsende? Efter min bedste overbevisning er man rejsende, når man oplever tingene, som de opstår. Man skal selv være aktiv for at opleve. Turisten oplever dét, der står i programmet. I vores program står der "ønsker". Altså rejser vi.

Mit personligt største ønske for denne rejse er at opleve Kæmpe-odderen, som kun findes ganske, ganske få steder i hele verden. Nå, ja og så naturligvis vandrende pinde, de altid nærværende cikader, mærkelige edderkopper og smukke sommerfugle. Vi er jo på vej ind i regnskoven. På vej ind i drømmen.

Vi er nu nået til én af de bedst organiserede "lodges": Pantiacolla Lodge

Her er kolibrier udenfor vinduet (bortset fra, der ikke er vinduer i husene her, de er åbne). Her har vi fugtig og halvvarm luft døgnet rundt, varme kilder længere oppe ad floden. Ser man til højre er der en Tukan, til venstre en Ara - og kl. 19:15 et underligt skrig ligefremme. De lokale fortæller, at det er bambusrotten. Den kommer hver dag på samme tid, kravler 1 meter op i bambussen og hævder sit territorium som solsorten på vore himmelstrøg. Det er den eneste gnaver i verden, der gør det !

Her syd for Ækvator pejler man efter Sydkorset i stedet for Nordstjernen, så det tog et par døgn at "få vendt kompasset". Vandet løber også den anden vej rundt i afløbet hernede.

Skrænten ned til floden åbenbares en helt ny verden: Selvlysende bakterier! Hele lerskrænten ligner en stjernehimmel. Det nærmeste jeg kan komme i beskrivelsen er Morild en sommeraften i Kattegat , men dét her kan hverken beskrives eller fotograferes. Tænk engang - stå midt om natten og glo på en klint, som i dagslys er rimelig almindelig, og få lukket helt op for alle sansenerver. Her er det en del af virkeligheden - og en del af oplevelsen, af drømmen.

Kolibrier i hængekøjehøjde:

Pantiacolla Lodge som ligger i "Cultural Zone" vil jeg gerne give min største anbefaling. Det er én af de allerbedst organiserede og -indrettede og samtidig er der rig mulighed for at opleve en masse på lette dags-vandreture i nærmeste omegn. Overlegen frodighed, flod, skov, gode sanitære forhold, god mad, venligt personale. Det er et "junglehotel", men hvor du kan være helt dig selv, hvis du ønsker det. På en slapper-dag kan du ligge i hængekøjen og betragte tukan, kolibri og håndfodre papegøjerne, som - hvis man tager deres færden for givet, mener at være "dem, der har det". (jysk udtryk for ejerne )

Her står husene på pæle, som alle andre steder i regnskoven. Ikke fordi man venter oversvømmelse, men mere fordi det giver afstand til myrer og andet kravlende. Pælene er indsmurt i et eller andet tjærelugtende for at holde termitterne fra at æde huset. Det går ikke helt så stærkt som angivet i Anders And-bladene, men alligevel !

Drømmen om regnskoven:

Nationalparken MANU nås efter endnu 4-5 timers sejlads. Undervejs møder vi i hundredvis af skildpadder, der soler sig på træstammer og sten.En kapivarfamilie på 8 medlemmer græsser på bredden i evig frygt for jaguaren. Brøleaber hilser ved passagen og papegøjer og parakitter overflyver floden. Selv med 115 Hk bag på den 20 meter lange trækano kan man høre alle de "mærkelige" lyde. Alle holder udkik efter Jaguaren, verdens tredje største kat, som kun ses ved floden (alt andet er for tæt skov og vil være et rent træf). Faktisk er der omkring 10 % chance for at se denne smukke kat. Vi tilhørte de sidste 90%, men Morten havde glæden af at opleve den under sit arbejde herinde.

Historien om Manú - verdens største, beskyttede regnskovsområde:

(se også Pantiacolla Tours)

I slutningen af 1960´erne blev vejen, vi netop har kørt ad, fra Cusco til Shintuya lavet og straks var ihærdige skovhuggere og gummitræs-entreprenører på pletten. Den store fældning af mahogni og cedertræ kunne snart blive en trussel for regnskoven.

En peruaner med polsk herkomst og med en stor viden om regnskovens betydning fik regeringen overbevist i 1973 om betydningen af at bevare området som nationalpark.

Fire år senere blev et areal fredet for turister af UNESCO og et andet for de oprindelige indianerstammer, hvortil ingen turister har adgang.

I 1987 blev MANU udnævnt som "ét af de allervigtigste, bevaringsværdige økosystemer i Verden".

Manu er stort. Ca. 2 mio. hektar - eller på størrelse med Wales - og udgør i dag det største beskyttede regnskovsområde i verden.

Her er der flere fuglearter end noget andet sted! Der er også verdensrekord for træarter med mere end 15.000 forskellige. Og så er der flere millioner forskellige insektarter, hvoraf kun en lille procentdel er videnskabeligt udforsket, af de, der er opdaget, altså.

Her lever fortsat, uforstyrret, truede dyr som jaguar, kæmpemyresluger, kæmpeodder og sort caiman sammen med 13 abearter, hvoriblandt kan findes den sjældne Natabe.


Bæredygtig turisme giver også fredning mening:

Den omtalte vej ind til Shintuya betød også, at missionærer fandt vej til regnskovens indianere for at omvende disse til " den rette tro og evige frelse". De efterlod sig i flere tilfælde - kort fortalt et historieløst, alkoholiseret og degraderet samfund, som i dag er afhængig af turisme og souvenirs. Dog er der stadig, efter den totale fredning, stammer, som ingen har adgang til. Enkelte andre har en normal, lokal hverdag, men i "moderne" udgave.

En af grundene til vi fremmede i dag kan færdes her - for at opleve eller for at studere - skyldes en hollandsk biolog og hendes mand, som er opvokset lige her i Pantiacolla : Marianne van Vlaardingen og Gustavo Moscoso, der var med til at starte en bæredygtig turisme i Manú. De har lagt grunden til dét, vi i dag kan opleve - og det er den ægte vare her - derfor fremhæver jeg deres firma: Pantiacolla Tours.

Der er vi garanteret bæredygtig turisme, ægte oplevelser, god service og naturinformation. Prisen er moderat. Ingen "blær". Bare ægte. Men sagt igen: Du vil længes tilbage hertil !

Nu er vi midt i drømmen:

I telt midt i regnskoven er der mange lyde. Bæltedyret og myreslugeren snøfter rundt, aberne skændes om menuen. Og så er der min " vækkeursfugl". Den er dybgrøn, næsten sort, på størrelse mellem en solsort og en husskade. Åndssvag er den vel ikke, men meget stereotyp i sin adfærd. Den har en vane med at sidde på grenen over hængereden og sige "kllliiiinggg-uuuunnnggg - og meget melodisk som en pirol. Den hedder Uropendula, og når den siger "kliiing-….", dykker/nikker den og på "uuuunng" retter den sig op og sitrer som var den i det hjemlige fuglebad i haven. Det kan den få lang tid til at gå med. Når jeg ville vælge den som lyden på mit vækkeur, er det fordi den har indprentet sig som en (for mig) behagelig og melodisk strofe. Dens familie fulgte os trofast i 10 dage. Starter kl. 6 om morgenen, for da bliver der lyst og er igen med, når lyset slukkes kl. 18. Her er det lyst eller mørkt. Og det skifter på klokkeslæt. Ikke noget med tusmørke. Tænd og sluk !

En frisk regnbyge (det regner med varmt vand her) efter mørkets frembrud åbner for en helt ny verden. Nu er natholdet på arbejde for livets opretholdelse.

I kæmpetræer, som er totalt omklamret og udhulet af snylteplanten kvælerfigen og nærmeste omegn præsenteres vi for en mangfoldighed af liv. Her er vandrende pinde, som ingen har set siden biologilokalet herhjemme, trælevende slanger så tynde som et snørebånd. Farvestrålende larver på størrelse med en "standard -pegefinger", De mest underfundigt kamuflerede biller, Skorpionedderkop og et mylder af alt muligt, der kan tage nattesøvnen fra en nysgerrig rejsende. Nå Ja der var også lige natsværmerne. Med en lygte ved hånden er de til at få øje på, da flere er store som grydelåget på en dansk kartoffelgryde. OK - måske mere i " kasserollestørrelse", men alligevel store ! Stå her og klø sig lidt i nakken over mange ting er en oplevelse i sig selv. Tag nu den der kvælerfigen. Den gror nærmest omvendt den første tid. Dyr og fugle har efterladt nogle frø langt oppe i træet. Nu sendes der rødder de 10-15 meter ned til jorden og så begynder snylteren nu at udvikle sig til en hel bunke nye træer, der efterhånden snupper al næring og lys fra det oprindelige træ, som dør af kvælning. Med tiden bliver det nye træ herved hult og skaber nye muligheder. Jeg synes det er dødspændende.

Dagslyset giver nye lyde og nye aktiviteter. Mange fugle (mere end 300 arter lige her i området) kan ses og især høres blandet med brøleabernes skænderier om den bedste gren - eller hun. Problemet herinde i regnskoven er, at man ikke kan se ret langt, hverken hen eller op. Alt er lukket af én stor, grøn paraply en 20-30 meter over hovedet. Kun mellem 2 og 5 % lys når skovbunden ved højlys dag. Men lydene trænger igennem, hvilket giver en egen stemning og fornemmelsen af selv at være anonym. Men også kun fornemmelsen, for lydene afslører, at du er på fremmed territorium, som derfor skal markeres. Og det går ikke helt stille for sig. Det gør det heller ikke, når 45 meter høje træer vælter !

Ydmyg lykke:  

En stille morgenstund. Ene mand ved en sø. Midt i regnskoven. Skal den store (største ?) drøm opfyldes ?

Jeg sidder med min kikkert ved bredden af Cocha Otorongo (Jaguarsøen). Det er en sø, opstået som en afslyngning af floden. Herfra kan jeg overskue et par kilometer til hver side samt en halvø lige overfor.

Her findes Kæmpe-odderen. Den er 2 meter lang og kræver 5 kg. fisk i døgnet for at være tilpas med livet. Skal vi sammenligne størrelsen vil jeg sige som en sæl i det danske vadehav. De andre var gået tilbage til lejren for at få morgenmad og tage en anden tur, da den katamaran-platforms-båd vi skulle bruge, først var ledig om eftermiddagen. Men jeg fik lov at blive. Jeg indrømmer gerne, at her trillede tårerne i stille og ydmyg lykke. Det er en helt speciel tilstand, som jeg stærkt kan anbefale folk at opsøge muligheden for at komme i. Det nærmeste jeg kan komme en beskrivelse af oplevelsen er nok at være med til sit barns fødsel. Nogenlunde den samme lykke/glæde/ydmyghed som denne oplevelse.

Her havde jeg gået hjemme og drømt om bare at få et glimt af en. I flere timer sidder jeg så her og ser en hel familie på 8 fiske og hygge så tæt på, at kikkert ikke er nødvendig. Kæmpeodderen er meget social og hvert eneste individ har sit eget identitetsmærke på halsen. Aftegningerne er ligeså individbestemte som vore fingeraftryk.(foto) Min datter, Lise (og de øvrige i gruppen) fik dem heldigvis at se om eftermiddagen. Så var der en at dele glæden og lykken med. En der forstår.

Underfundige skabninger ved søen:

Mens vi lige er ved søen, så er der naturligvis også her et tilpasset fugleliv. Specielt vil jeg fremhæve en lidt besynderlig fugl : HOATZIN. Det er en mellemting mellem en fasan og en kalkun. Den er grim som en grib og skriger som en hankat, der er trængt op i en krog i maj måned. Det interessante er, at ungerne er helt specielt udstyret med overlevelsesudstyr fra fødslen.

Yderst på vingerne er der en krog - som på flagermus - og her kommer det geniale:

Når ungen føler sig truet oppe i træet, giver den slip og dratter i vandet. Når faren er drevet over, bruger den vingekløerne til at kravle op i træet med igen og lade som ingenting er hændt.

I mange år mente videnskaben at Hoatzinen var " the missing Link" mellem krybdyr og fugl, fordi den, ligesom den første fugl archaeoptoryx, har klør på vingerne,. I dag ved vi, den er i familie med vildkalkunen. Her møder man også en ualmindelig langtået bladhøne, der løber ovenpå åkanderne for hurtigt at undgå caimanerne. Den kaldes lokalt for "Tuki-Tuki", fordi den siger sådan.

Åh, ja, Så er der også lige de kæmpestore, kornblå sommerfugle. "Kæmpe" betyder her sådan ca. 2 hænder. 1 til hver vinge. Og så er der jo også tudserne, som her på egnen er på størrelse med en hjemlig harekilling. Og duer, der lyder som middagsklokkespillet på rådhuspladsen i Goslar. Man må klø sig i nakken for at fatte !

Langs floden:

Her langs floden Manú har vi dagligt følgeskab af Saksenæb Skimmer). Denne fugl leverer underholdningen under sejladsen. Den fiser af sted med "underkæben" lige i vandoverfladen (deraf det engelske navn) så vandet står som ved stævnen af en speedbåd. Lige når den "rammer" en fisk klapper saksen -og hele hovedet ned, så vi troede den ville slå en koldbøtte. Den havde styr på det. Her var også friske tapirspor, solslikkende skildpadder, isfugle, araer, parakitter, gribbe, hejrer og en hel bunke andre fuglearter og man tænker uvilkårligt, at det kan da ikke blive ved. Men det gjorde det!

Nu er det jo ikke idel lykke, det hele - jo, hvis man passer på - der er jo en temmelig stor bestand af den lokale krokodilleart, Caiman. Igen den der underlige fornemmelse: Tænk at stå og betragte et dyr, som har overlevet stort set uændret siden urtiden, hvor dinosaurer trampede rundt imellem dem.

Både her, i en anden sø og på Manúfloden har vi set de rigtig store modeller. De er en af verdens største luskebukse. De er lydløse, bevæger sig uden "kølvand" og dykker så stille som en opblødt brødskorpe. Her er ingen pardon, når 7 meter sulten dille møder et fødeemne. I hvert fald vil jeg helst selv bestemme, hvem jeg vil give en hånd. Nå, med fornuften som vejleder sker der ikke mere end der på en times brug af stavlygten kan tælles 70 par øjne henad aften på padleturen hjem mod lejren. Klokken er nu ved at være 19 og det har været småmørkt den sidste times tid. Igen oplever vi det mangfoldige natteliv i skoven med andre og mange flere nuancer end tidligere beskrevet.

"Jungletrommer og hærmyrer":

Generelt om regnskoven kan siges, at her vokser og dør alt så hurtigt, at man næsten kan både høre og se det. Efter 1 år er kun tænderne tilbage af et dødt pattedyr. Resten er omsat af enzymer ,bakterier, mider og myrer og dermed indgået i kredsløbet. Det er også her, man kan finde jungletrommer i virkeligheden. Det er nemlig "Buttress Root" - rødder som findes på mange slags træer herinde.

Myrerne er et helt studium for sig. I rimelig afslappet form, hvilket tiltaler mig, kan man få lang tid til at gå med at studere bladskæremyrerne. En evig strøm om dagen med de dagsaktuelle blade. Nyt hold om aftenen bringer udskårne sider af nattelivet hjem til boet, hvor deres fremavlede bakteriekultur omsætter høsten til spiseligt materiale. Det er lige før man kan sammenligne med bonden, der fodrer køerne med hø og roer og får mælk og kød for ulejligheden.

En helt anden slags myrer, der kan kræve tid at fatte, er hærmyren. Familien lavede et ret uvidenskabeligt forsøg på at regne ud, hvad en sådan invasionsstyrke egentlig kunne stille op med. Ingen menneskekrige kan overhovedet følge med her. I 4 kolonner marcherede hærmyrerne (m. fuld oppakning = føde og egne æg) pænt holdt i rækkerne for hver halve meter af "soldater" i mere end 8 timer forbi vores "checkpoint". Ingen ved hvor de kom fra og hvor de skulle hen og heller ikke hvor lang marchen ville være. Vores uvidenskabelige optælling passerede 6 millioner over 8 timer. Det er mere end hele Danmarks befolkning, som skulle forbi mit hus på 1 dag !

Den lokale afgiftningscafé:

Inden vi forlader regnskoven med ca. 7 timers sejlads tilbage til tågeskoven og "hjem" til Cusco, skal vi lige besøge noget helt unikt i verden. En "afgiftningscafé" for papegøjer: (foto)

Et ganske bestemt sted på floden Madre de Dios, syd for Boca Manú, findes der en lerskrænt (clay lick) med nogle mineral-lag, som er livsnødvendig for papegøjer og araer. Disse fugle lever af umodne syrefyldte frugter og rødder . Leret her i klinten danner et beskyttende lag om den giftige føde og indeholder nogle afgiftningsstoffer så føden kan nedbrydes uden fare for liv og helbred. Derfor kan man hver formiddag se flokke i hundredvis af fugle, som bogstavelig talt æder sig ind i klinten, for netop de neutraliserende mineraler findes i forskellige lag her i lerklinten. Det er et farve- og lydorgie i ca. 2 timer. Du glemmer alt om pandekager og morgenkaffe. Det hele er 50 meter foran dig. Igen må manden sidde med hønsehud over hele kroppen. Mage til sceneri har jeg aldrig oplevet.

Bagefter, under overnatning i en forhenværende bananplantage, kan der udlægges kroge med friskfangede skaller for at fange piratfisk. Det er en sund fisk, men med et noget blakket ry. Sund, fordi mere end halvdelen af dens føde består af planter. Den skulle være fremragende i grillstegt udgave. Nogle lokale fanger dem på krog og andre skyder dem med bue og pil. Dét vil jeg gerne lære. Det har man kunnet i stenalderen og ingen har lært det videre. Tabt kulturhistorie. Men nogle har bevaret evnen og teknikken. Det er helt suverænt.

Fest og skibsbygning:

Manú kan man kun få adgang til gennem en autoriseret tur-operatør. Og kun til en meget lille del af området. Der lever indianerstammer dybt i regnskoven. De var indtil for omkring 50 år siden stadig "lejlighedsvis-kanibaler". Vi mødte nogle af deres efterkommere i forbindelse med en større, årlig fest for lokale stammer og sejlede med nogle af dem en 3-4 timer op ad floden under hjemturen. Vi havde selv deltaget i en del af festlighederne og siddet hos den lokale "købmand" og benyttet de tillærte ølritualer sammen. Det er her i Boca Manú (Manúflodens udmunding) det lokale skibsværft findes. Borgmesteren viste os personligt rundt og fortalte om tilblivelsen af en 20 meter lang kano, specialbygget til floderne her.

  

Kort fortalt tager man en træstamme af passende størrelse og skærer ca. en fjerdel af stammen på langs. Dette stykke udhules en smule og danner bund. Den sidste del af træet skæres i planker og påsættes bunden og spantes med cedertræ, så har du din kano færdig efter en lille månedstid. Træet er ret specielt. Det kaldes "Soap-box-wood" og er fantastisk hårdt men alligevel lige så let som balsatræ. Det er specialiteten. Kanoen skal være let for at få opdrift på de ofte lavvandede floder og samtidig stærk så den tåler mange knubs under skrappere forhold. Det er ganske imponerende at se, hvad der kan udrettes for omkring 20 tusinde kroner med håndværktøj og motorsav efter urgamle traditioner.

Fra regnskoven kan man mod merpris flyves tilbage til Cusco eller vælge "afvænningsturen" ad floden og med bussen tilbage gennem tågeskoven og over alle passene. Det gjorde vi. Her fulgte sjælen med. Sammen med mindet om lyde, lugte og - meget nærværende- en satans kløe på anklerne, fordi far glemte rådene for beskyttelse mod den kun ½ mm store sortflue. Nu skulle vi have et par kulturdage i og omkring Cusco efter 10 timers skrumpletur tilbage. Vi skulle have fordøjet indtrykkene inden der var plads til flere Også for at studere lidt mere inkakultur. Vi har nu brugt omkring 15 dage, siden vi forlod Danmark.

De næste 15 vil foregå i højlandet, ved Stillehavskysten og i mangroveområdet i nord,

...men det er en helt anden historie.

FAKTABOX

Vi rejste med fly fra Billund til London - New York - Lima med Maersk Air og Continental. Lokalfly fra Lima til Cusco.

Retur fra Cusco med lokalbusser til Lima. Fly til Houston-London-Billund med samme selskaber.

Flypris Billund-Lima/retur: ca. 8.000 kr.

Vaccinationer hjemmefra: ca. 1000.-

Fly Lima - Cusco ca 800.- kr (envejs) (Kan ikke bookes hjemmefra)

(Disse priser er fra juli 1999), men flypriserne synes ret uændret i 2001.

Der er flere udbydere af pakketure med kombination af Inkakultur og regnskovstur til priser mellem 20 og 30 tusinde kr. for ca. 20 dage.

Vi valgte at gøre det selv.

Valuta: Soles, kurs ca. 3.50

I str. byer kan benyttes hæveautomater til bl.a. VISA. Al lokal betaling foregår

i lokal valuta eller USD (Ved al lokal handel: pris fastsættes næsten altid efter forhandling).

Regnskovstur:

Pantiacolla Tours, Cuzco: http://www.Pantiacolla.com/tours.htm

fx. 9 døgns tur til Manú, Fuld kost og alt andet inkl. : USD 725 (= ca. kr. 6.300.-)

Med bus ind og ud som beskrevet i artiklen. Bus ind og fly ud koster det samme, men omfatter kun 5 dage. 7 dage m. bus ind/fly ud koster USD 795.

Disse priser er fra maj 2001 se hjemmesiden http://www.pantiacolla.com

Alle priser er per person.

Daglig kost undervejs (regnskovsturen er inkl. alle måltider) 10-20 kr. inkl. drikkevarer pr. måltid alt efter hvor man spiser.

Overnatning: Der kan findes udmærkede pensioner og småhoteller næsten overalt. Her anbefales Lonely Planet "Peru", som giver i tusindvis af råd og henvisninger til den individuelt rejsende, som ofte gerne vi spare lidt . Vi boede i Lima i et værelse med 4 senge for rundt regnet 100 kr. i alt. I Ica, Pisco og andre byer for lidt mindre. (I Cusco boede vi privat hos venner).

Råd inden turen:

Få de nødvendige vaccinationer mindst en måned før. Lægen kan oplyse om dem og

Man kan selv søge oplysninger på nettet, f. eks: http://www.vaccination.dk

I det beskrevne område er malaria vaccination ikke nødvendig.

Under turen:

Hold altid nøje opsyn med bagage, stå aldrig med tegnebogen frit fremme, forhandl om prisen - og vis du gerne giver lidt "drikkepenge". Lad være med at "hoppe på" alle tilbud fra gadehandlere og andre, der henvender sig.

Indkøb: Strikprodukter af lamauld, Filtprodukter, smykker og unika og folkloristiske brugsgenstande ( pas på souvenirs og anden simili, der snydes meget med kopiprodukter, som sælges for dyrt ). Vi indkøbte bl.a. alpakatrøjer til omkring 100 kr. stykket. Køb dem i Cusco. Man kan også købe kvalitets T-shirts til under en halvtredser. Farverne og udsmykningerne er ofte meget smukke. Køb disse varer i butikkerne. Mange af dem modtager de mest almindelige creditcards.

I regnskoven: hav tørt tøj i vandtæt indpakning, så det ikke bliver klamt og hold brugt, fugtigt tøj adskilt fra tørt og rent, ellers lugter det hele hurtigt muggent. Tilbage i Cusco kan du få vasket og renset tøjet for ganske få kroner og dag-dag.

Der kan stort set overalt købes film, batterier og lignende - selv inde i regnskoven.

PS: Når du skal købe havemøbler, så husk at forlang FSC -mærket træ. Så er du med til at bevare levedygtige regnskove over hele verden - ikke bare her i Manú.

FOTOS: ©Morten Kattenhøj og Pantiacolla Tours

Du vil længes tilbage. Med garanti !

Menu                        Oversigt over artikler